Onderzoek heeft aangetoond dat je profielfoto het eerste is wat iemand ziet én ook het beste onthoudt – recruiter of geen recruiter. Op basis van jouw profielfoto kunnen mensen zich al binnen 50 milliseconden een eerste indruk van jou als persoon vormen. Uit onderzoek van The Ladders onder recruiters op LinkedIN, blijkt dat ongeveer 20% van de tijd wordt besteed aan het bestuderen van je profielfoto. Een LinkedIN profiel met een profielfoto wordt bovendien 14x beter bekeken dan een pagina zónder foto. Een professionele profielfoto op je LinkedIN kan dus bijdragen aan een goede eerste indruk.
“Je krijgt geen tweede kans voor een goede eerste indruk.
De profielfoto is het eerste waar mensen naar kijken én het beste onthouden.”
Hoewel een profielfoto op je cv niet verplicht is, een slechte foto werkt wél in je nadeel. De Volkskrant schreef zelfs dat mensen die aantrekkelijk op de foto staan, 20% meer kans hebben om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Daarnaast is een goede profielfoto niet alleen leuk voor het verzamelen van likes en reacties van vrienden op social media. Het blijkt zelfs dat de profielfoto die je gebruikt op privé social-media zoals Facebook, bijna net zoveel invloed heeft op je kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek als de foto die je gebruikt op je cv.
Volgens Allan Pease, expert in lichaamstaal, krijg je dan ook geen tweede kans om een goede eerste indruk te maken. De profielfoto die jij kiest op je ‘social media’ of cv, is het eerste waar mensen naar kijken, het beste onthouden én de basis vormt voor de eerste indruk van jou als persoon.
Er hangt dus nogal wat af van die ene profielfoto! Recruiters en vacaturesites raden daarom aan om te investeren in het maken en uitzoeken van een goede profielfoto. Hieronder geven we een aantal tips voor dé perfecte profielfoto.
LinkedIN profielfoto voor & na: Herkenbaar, persoonlijk én professioneel
Spaans Plus | biedt méér dan alleen Spaanse les
Waar moet een goede profielfoto aan voldoen?
Allemaal leuk die theorie en onderzoeken, maar wat betekent dat nu voor jouw profielfoto? Om door die eerste ‘screening’ te komen zijn de volgende elementen het belangrijkste:
- Aandacht trekken & vasthouden: De mate waarin een profielfoto de aandacht trekt van de kijker én ook vast kan houden (naar welke foto in het bovenstaande voorbeeld ging bijvoorbeeld als eerste je aandacht uit)?
- Zelfvertrouwen uitstralen: Je profielfoto moet vriendelijkheid, betrouwbaarheid en zelfvertrouwen uitstralen. Met een profielfoto waarop je zelfvertrouwen uitstraalt, maak je een goede eerste indruk!
“Een foto op je CV is niet verplicht.
Een slechte foto werkt wél in je nadeel.”
Want wanneer de bezoeker van bijvoorbeeld jouw LinkedIn pagina een goed gevoel krijgt op basis van jouw profielfoto, dan gaat hij/zij zich verder verdiepen in je teksten en bijvoorbeeld je cv. De onderstaande tips dragen bij aan een foto die zelfvertrouwen uitstraalt en de aandacht van de kijker vast kan houden:
- Professionele profielfoto: Het is natuurlijk een inkoppertje, maar een professionele fotograaf zorg voor goede belichting, een goede uitstraling en kan eventueel nog zorgen voor beeldbewerking. Op deze manier is het met recht een professionele profielfoto voor LinkedIN of je cv.
- Herkenbaarheid & connectie: Een profielfoto wordt vooral gebruikt voor social media en soms als sollicitatiefoto. Hoe dan ook, de foto is klein! Bedenk daarom dat het belangrijk is zo veel mogelijk gezicht te laten zien. De aandacht moet dus uitgaan naar jou als persoon en mensen moeten je kunnen herkennen op basis van jouw profielfoto in bijvoorbeeld een zakelijke vergadering. Wanneer de aandacht uitgaat naar de ogen zorg je voor connectie en kom je betrouwbaarder over dan wanneer je wegkijkt.
- Let op je houding: Als je de juiste houding aanneemt, dan straal je automatisch al meer zelfvertrouwen uit. Gestrekte benen, een rechte rug en je borst iets vooruit, dit zorgt al direct voor een zelfverzekerde houding en uitstraling. Een beetje verlegen? Doe je armen over elkaar; dit geeft je meteen een confidence-boost!
- Kies de juiste kleding: Een profielfoto gaat om jou als persoon en niet om je kleding. Zorg er dan ook voor dat je kleding en accessoires niet de aandacht van je gezicht afleiden. Draag geen druk motiefje, niet te veel wit, geen hoge kraag en geen opvallende accessoires. Wie een beetje wil opvallen kiest wel voor een kleurrijke outfit. Eén opvallende kleur werkt vaak goed. Denk bijvoorbeeld aan een mooi, donker pak met een felrode stropdas. Zo trekt jouw foto aandacht zonder schreeuwerig te worden. Lees hier hoe kleuren worden gebruikt in marketing en bepaalde onbewuste gevoelens opwerpen.
- De compositie van je profielfoto klopt! Als stelregel geldt dat de ogen op een derde van de foto komen te staan (The Rule of Thirds). De plek van de ogen in een profielfoto zorgt ervoor dat er gemakkelijk oogcontact kan worden gemaakt. Oogcontact zorgt voor een gevoel van vertrouwen en menselijk contact.
- Een kleine (glim)lach mag! Een lach op een foto wordt altijd gewaardeerd. Het kan nog best lastig zijn om op commando te lachen, maar probeer het toch. Oefen desnoods een paar keer voordat je de fotoshoot hebt. Met een lach laat je jouw gezicht stralen en maak je al snel een positieve indruk. Een kleine oprechte lach werkt overigens beter dan een gemaakte- of uitbundige lach
“Door zijn zorgvuldige en respectvolle benadering is Roger
erin geslaagd mij van mijn beste kant te laten zien.”
– Janet | CEO, CasitaCoaching –
Kies voor een professionele profielfoto bij PixelBalance
Dat je niet je vakantiekiekje op je LinkedIN of je cv moet zetten mag nu (hopelijk) duidelijk zijn. Iedereen kan tegenwoordig foto’s maken met een goede camera of zelfs je smartphone, maar een profielfoto maken die zowel zakelijk als persoonlijk is, dat is een vak apart! PixelBalance Photography heeft de kennis en ervaring om het voor elkaar te krijgen die bewuste emotie tot uiting te laten komen in één foto. En dat in een foto die op klein formaat wordt getoond!
Toch kiezen mensen nog vaak voor een simpel “kiekje” omdat niet iedereen graag voor de camera poseert. Meer dan de helft van de mensen heeft in enige vorm last van ‘cameravrees’. Bij PixelBalance zien we het vaak gebeuren; zodra klanten voor de camera stappen veranderen ze en raken ze gespannen of nerveus en staan daardoor – in eerste instantie – niet als ‘zichzelf’ op de foto. Bijna niemand stapt een fotostudio-omgeving binnen en voelt zich meteen ontspannen genoeg om zich te laten fotograferen. Dat heeft even tijd nodig en wat coaching door de fotograaf om in de juiste stemming te komen.
Een professionele fotoshoot – Hoe werkt dat?
Een professionele fotoshoot bij PixelBalance reserveer je dus niet alleen voor een goede belichting, maar juist ook voor dat stukje coaching. Tijdens het fotograferen wordt je professioneel begeleid en krijg je aanwijzingen wat betreft je houding en gezichtsuitdrukkingen. We leggen iedereen op een zo natuurlijk mogelijke manier vast, zodat het portret representeert waar jij als persoon voor staat. Tijdens de fotoshoot kan je een aantal keer even kijken naar de resultaten.
Na de fotoshoot kan je rustig een keuze maken in je eigen online gallery. Je kiest een aantal foto’s uit die je verder geretoucheerd wil hebben. Ja, wij maken gebruik van Photoshop. Niet om jou ánders te maken, maar om de foto béter te maken. Bij het retoucheren moet je denken aan het wegwerken van ‘niet permanente zaken’ zoals pukkeltjes. Ook glimmende voorhoofden worden bijvoorbeeld geretoucheerd. De foto’s worden daarna afgeleverd in verschillende formaten geschikt voor web en print.
Wat is de stijl van PixelBalance?
Wij streven ernaar om iedereen op een zo natuurlijk & persoonlijke mogelijke manier vast te leggen. Wij zorgen ervoor dat iedereen op zo’n manier gefotografeerd wordt dat je denkt “ja, dit ben ik” – maar dan net even met wat extra ‘punch’. De profielfoto’s die we maken zijn fris, kleurrijk, professioneel en hebben een persoonlijke en betrouwbare uitstraling. De studioflitsers zorgen voor een zachte belichting van je gezicht en een frisse uitstraling. De reflectie van de flitsers zorgt ervoor dat je ogen sprankelen en de aandacht trekken!
Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen mooi op de foto kan! Met een beetje tijd en coaching van ons wordt jij op je best gefotografeerd! Benieuwd naar meer voorbeelden van onze profielfoto’s? Bekijk hier ons portfolio.
Expert tips!
Wil je je thuis alvast een beetje voorbereiden voor jouw fotoshoot? Deze laatste twee tips – opgesteld door de Amerikaanse topfotograaf Peter Hurley – geven we je graag nog even mee. Je kan ze heel makkelijk toepassen bij je eerstvolgende fotoshoot! Veel succes!
It’s all about the jaw
It’s all about the squinch
Vragen?
Neem contact op via info@pixelbalance.eu of (06) 300 54 840
Bronnen:
De tien grootste fouten in het CV | StepStone.nl
Zo belangrijk is je LinkedIN Profielfoto voor die ene baan | NRC.nl
Onderzoek door de Universiteit van Gent
Misleading First Impressions | Psychological Science
Eye Tracking Study | The Ladders